به گزارش خبر اقتصادی، برخلاف ادعای مسئولان مبنی بر کاهش قیمت برنج، بررسیهای میدانی نشان میدهد که قیمت برنج ایرانی نسبت به سال گذشته تا سه برابر افزایش یافته است. به عنوان مثال، برنج هاشمی اعلا و طارم استخوانی که سال گذشته (شهریور ۱۴۰۳) کیلویی ۱۰۸ تا ۱۱۰ هزار تومان بود، اکنون در تهران با قیمت ۲۷۰ تا بیش از ۳۰۰ هزار تومان به فروش میرسد. همچنین، برنجهای پرمحصولی مانند ندا، فجر، شیرودی و دودی که ادعا شده تا ۱۵۸ هزار تومان کاهش یافته، سال گذشته به ترتیب کیلویی ۵۵، ۹۰، ۷۵ و ۸۸ هزار تومان بودند. این جهش قیمتی، فشار سنگینی بر معیشت خانوارها وارد کرده است.
عوامل گرانی؛ احتکار و انحصار بازار
اسفندیار قاسمزاده، رئیس انجمن برنج مازندران، با اشاره به نوسانات اخیر قیمت برنج، اظهار داشت که قیمت برنج در روزهای ابتدایی برداشت کیلویی ۱۸۰ هزار تومان بود، اما اکنون روند افزایشی را تجربه میکند. او افزود: «با وجود انتظار کاهش قیمت با ورود برنج جدید به بازار، قیمتها همچنان رو به افزایش است.» طبق اعلام انجمن برنج مازندران، قیمت معقول برای برنج طارم هاشمی در استانهای شمالی کیلویی ۱۶۰ هزار تومان است، اما در بازار به ۲۰۰ تا ۲۴۰ هزار تومان رسیده، که به دلیل عدم تمایل کشاورزان به فروش و فعالیت دلالان است.
کارخانهها و توزیعکنندگان بزرگ که اغلب سهامداران فروشگاههای زنجیرهای هستند، با خرید گسترده برنج از کشاورزان و جلوگیری از عرضه آن، بازار را در زمانهای مشخص با قیمتهای بالاتر مدیریت میکنند. این شرکتها همچنین با حمایت برخی مسئولان و به بهانه حمایت از تولید داخل، در فصل برداشت مانع واردات برنج خارجی میشوند. پس از افزایش قیمت برنج ایرانی، این شرکتها برنج خارجی را با ارز دولتی وارد کرده و با قیمتهای بالا به اسم تنظیم بازار به فروش میرسانند، که سود کلانی را نصیبشان میکند.

